augustus 18, 2013

FLIPPY DRESS - FREE PATTERN
Het patroon is hetzelfde als dit. Ik gebruikte tricot, licht en fris in de zomer. Zo hoeft er geen rits in en bovendien kreukt het amper.

Het patroon kan je hieronder gratis downloaden. De naadwaarde zit er al bij en is overal 1 cm. Eens afgeprint, plak je A-B-C van voorpand en rugpand aan elkaar. Knip altijd op de buitenste rand van de dikke zwarte lijnen. De maat van het patroon is 36, maar mijn mama met haar maatje 38 geraakt hier ook in.Natuurlijk is dit maar de helft van het patroon. Plooi je stof dubbel en leg de rechtse zijde aan de stofvouw. Knip daarna uit.
Ik maakte het bovenstukje omkeerbaar, zo is het overal proper afgewerkt. Als je het boek Stof-Voor-Durf-Het-Zelvers hebt, kan je hiervoor de handleiding op bladzijde 58 gebruiken. Heb je dit boek niet, kan je ook volgens deze methode werken. Dit is iets anders dan de handleiding in het boek, maar je zou hetzelfde moeten uitkomen. 't Is trouwens echt wel een aanrader hoor, zo'n prachtig boek!
In plaats van het bovenstukje dubbel te maken, kan je ook gewoon voorpand en rugpand 1x uit de tricot knippen. Zoom dan de hals en de armsgaten om met een tweelingnaald. Dat is de techniek die ik gebruikte bij dit kleedje. Dit is iets frisser en je hebt er minder stof voor nodig.
Voila, nu heb je je bovenstukje. (Je kan al eens passen en moest het nodig zijn nog kleine aanpassingen maken.)

De rok is een cirkelrokje. Plooi je stof dubbel en daarna nog eens dubbel. Teken de gebogen lijnen ook op je stof en knip daarna de rok uit. Ik doe dit met een lange meetlat, of meetlint, en een pen.
Speld de rok met de goede kant tegen de goede kant van het bovenstuk. Stik rondom op 1 cm. Gebruik altijd een zigzagsteek als je met tricot werkt, of zoals mij een steek speciaal voor rekkende stoffen. Hierdoor zullen de naden ook meerekken als je je beweegt en zal de draad niet breken.

Zoom de rok om met een tweelingnaald of laat het zo. Tricot zal niet uitrafelen, dus hoef je dit niet te doen. Ik zoomde het wel om, omdat ik dat iets netter vind.

20 opmerkingen:

 1. joepiejee! dank u wel! ik heb hier nog een tricotje liggen dat hiervoor geschikt is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je maakt heel mooie dingen! Ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He zeg, geweldig, ik heb ook maat 36. Dan moet het er nu eindelijk eens van komen met zo'n super uitleg. Mijn volgende aankoop wordt allicht toch nog een tricootje ! Bedankt om het patroontje te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De pers is zo mooi, ik hou echt van de kleur van de stof! Je hebt me geïnspireerd om een jurk te maken als dit, zal ik het snel maken. Excuses als mijn spelling of grammatica is slecht, ik gebruikte een vertaler.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke jurk.. Is het mogelijk dat je in pdf het patroon groter maakt, voor maat 42-44?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In which size exist this pattern' dress ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Size 38, so this is about the same as a Medium I guess!

   Verwijderen
 7. Yaaah eindelijk een echt free pattern! En super leuk, ik ga komende zomer zeker zo'n jurkje maken! Dankjewel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. amai gij kunt keigoed naaien!! Ik ben da ook aan het proberen. Deze week was het carnaval in lokeren en ik heb zelf een supermariokostuum gemaakt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is echt een fantastisch patroontje, enorm bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel tof. Mooi stofje en heel mooi modelletje!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Siglinde Van Meirvenne28 mei, 2015

  Even een praktisch vraagje: hoeveel stof heb je hiervoor ongeveer nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt 1,2 meter nodig voor de cirkel rok
   Voor het bovenstuk (enkel) kun je waarschijnlijk wegkomen door deze naast elkaar op de stof te leggen, dus nog extra nodig 1x de lengte van het bovenstuk. Wil je zoals sarah het bovenstuk dubbel, dan heb je 2x de lengte van het bovenstuk nodig.

   Verwijderen
  2. Je hebt 1,2 meter nodig voor de cirkel rok
   Voor het bovenstuk (enkel) kun je waarschijnlijk wegkomen door deze naast elkaar op de stof te leggen, dus nog extra nodig 1x de lengte van het bovenstuk. Wil je zoals sarah het bovenstuk dubbel, dan heb je 2x de lengte van het bovenstuk nodig.

   Verwijderen
  3. Je hebt 1,2 meter nodig voor de cirkel rok
   Voor het bovenstuk (enkel) kun je waarschijnlijk wegkomen door deze naast elkaar op de stof te leggen, dus nog extra nodig 1x de lengte van het bovenstuk. Wil je zoals sarah het bovenstuk dubbel, dan heb je 2x de lengte van het bovenstuk nodig.

   Verwijderen
 12. Oh, ik belandde opeens op je blog en waaaw, wat een leuke dingen maak jij zeg! super!
  Ik volg je direct op bloglovin!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi,
  Is it possible to get instructions in English for this pattern? Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Google translate maybe? :-) I'm not that good in explaining in English, but if you have any questions further I'm willing to help you!

   Verwijderen
 14. Mag ik vragen hoe groot jij bent? Het kleedje lijkt op de foto's aan de korte kant (ik heb het liever wat langer zodat ik het ook op het werk kan dragen :) ) Als ik je lengte weet kan ik schatten of ik het veel moet verlengen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi!wat een mooi jurkje, even een vraagje, in de cirkel rok is de kleinste cirkel 9,5 cm en de buitenste 46,5. Is die 46,5 gemeten vanaf de kleinste cirkel of vanaf de 'punt' van de stof? :)

  BeantwoordenVerwijderen