augustus 18, 2015

SPORT SHORT - FREE PATTERN

Dit shortje maakte ik van stevige zwarte tricot. Om het shortje echt degelijk te maken, maakte ik het dikker door 2 lagen tricotstof te gebruiken. Perfect om te gaan joggen! Het patroon kan je hieronder downloaden. Dit shortje is maat 36. De naadwaarde zit er al bij en is overal 1 cm.


Werkwijze:
Print het patroon uit. Knip het patroon uit langs de buitenkant van de dikke zwarte lijnen. Plak volgens A, B, ... aan elkaar.


Knip de boordband uit de stof, een strook van 72 op 14 cm.
Knip hierna het voorpand 2 keer uit je stof, maar let op: de tweede keer draai je je patroon om zodat het in spiegelbeeld uitgeknipt wordt! Idem met het rugpand.
Leg de voorpanden met de goede kanten op elkaar en stik de roze naad aan elkaar, zelfde voor rugpand. Vouw allebei open en leg nu voorpand en rugpand met de goede kanten op elkaar, stik beide zijnaden (groen) aan elkaar vast. Hierna stik je de onderkant (kruis) ook aan elkaar (geel). Altijd met zigzagsteek stikken als je rekkende stoffen gebruikt, anders kan de naad scheuren.

Vouw de boordband om langs de lange zijde en strijk eens goed. Vouw terug open en stik de korte zijde aan elkaar (let op: goede kanten van de stof op elkaar leggen!). Vouw terug dicht. Pas eens of het goed langs je middel aansluit, anders zal je nog wat moeten aanpassen. Speld daarna de boordband vast aan je shortje. Ik zorg er altijd voor dat de naad van de boordband vanachter komt, zo weet ik meteen wat de voorkant van het shortje is. Speld helemaal rondom en stik vast. De laatste stap is de broekspijpen omzoomen (blauw). Dit deed ik met een tweelingnaald.

Als je echter een hele brede band wil, die je nog eens extra moet omplooien rond je middel, knip dan een strook van 72 cm op 24 cm. Dit heb ik bijvoorbeeld ook bij deze shortjes gedaan. Ook stak ik daar nog een lintje in, want ik gebruikte iets lichtere tricot.
Voor diegenen die ook graag zakjes willen achteraan, heb ik er ook een patroontje bijgevoegd.7 opmerkingen:

 1. Een knap genaaid sportbroekje.
  En dankjewel voor het patroon !
  Als ik vragen mag : gebruik je dan geen elastiek in de boordstof band ? Blijft het broekje dan goed zitten ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee bij deze heb ik geen elastiek gebruikt, kan geen kwaad om het wel te doen hoor. Dan blijft het inderdaad extra goed zitten! Bij deze heb ik er nog geen last van gehad, bij mijn langere wel dus daar stak ik wel een elastiek in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I cannot find the link to download the pattern! can someone help please! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. There's a button 'DOWNLOADEN' at the end of the post :-)

   Verwijderen
 4. hoi ik vind je patronen super maar ik heb geen maat 36 hoe kan je nu een grotere maat maken of heb je mss eens zin om dat ook eens online te plaasten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh misschien kan je gewoon aan de zijkanten van de short wat extra knippen ? Dan heb je zeker een maatje groter ongeveer !

   Verwijderen