juli 12, 2016

DIY: TWICE A BAG

Deze tas zag ik al een hele tijd geleden op pinterest. Sober en niet te groot, ideaal! Ik maakte hem zelf, maar dan met 2 ritsen in plaats van 3. En ik schreef meteen een handleiding voor jullie. Materiaal
4x 23 cm - 16 cm buitenstof
4x 23 cm - 16 cm vlieseline (Optioneel, ik gebruikte H250)
4x 23 cm - 16 cm voeringstof (Je hoeft de tas niet te voeren! Ik doe het hier wel.)
1x 23 cm - 11 cm stof voor binnenzak (Optioneel)
4x 4 cm - 4 cm buitenstof
2 ritsen van 18 cm (Enkel ijzer gemeten)
2 lintjes OF zelf lintjes maken: Lengte: zelf meten wat voor jou goed is (+ 2 cm naadwaarde). Ik nam 110 cm als lengte. Breedte: 5 cm

Werkwijze
Strijk de vlieseline op de achterkant van de 4 lapjes buitenstof.

1. Plooi het lint dubbel met de goede kanten op elkaar en stik op 1 cm van de kant.

2. Knip de randjes bij.

3. Keer het lint binnenstebuiten. (Ik doe dit door 1 uiteinde toe te stikken en dan gebruik ik een breinaald.)

4. Doe dit voor beide linten en strijk eens goed.

1. Stik de stukjes van 4 cm op 4 cm aan de uiteinden van de rits. Leg ze eerst met de goede kant naar beneden en stik op 1 cm van de rand vast.

2. Plooi naar buiten en doorstik langs de goede kant. Doe dit voor beide ritsen. (Knip de randjes eventueel bij.)

3. Leg de voeringstof met de goede kant naar boven en leg daar de rits op met de goede kant naar boven. Stik vast met een zigzagsteek aan de rand.

4. Stik nu ook de lintjes vast. Let op dat ze voldoende ver van de kant zitten! (Zeker 1 cm.) Let ook op dat je het lint nergens draait.
1. Leg hierop de buitenstof met de goede kant naar beneden en stik nu zo dicht mogelijk tegen de rits aan. (Niet te dicht, de rits moet nog vlot open en toe kunnen straks.)

2. Plooi open en doorstik het geheel.

3. Doe dit ook voor de andere kant van de rits, maar dan nu zonder de lintjes.

4. Werk het andere tasje op dezelfde manier af, maar steek nu de lintjes aan de andere kant van de rits ertussen. Dan krijg je dus dit.
1. Ik wilde ook nog een binnenzakje, dus ik knipte een rechthoek van 23 cm op 11 cm. Zoomde de bovenkant 1 cm om, en stikte dit vast met een zigzagsteek aan 1 van de voeringsdelen. Ook stikte ik nog een verticale lijn in het midden, op deze manier krijg je 2 binnenzakjes.

2. Leg de goede kanten van de buitenstof en de goede kanten van de binnenstof tegen elkaar. Zet de rits open!  Anders kan je straks je tasje niet meer keren. Vouw de stof aan de rits naar de kant van de voering. Stik nu rondom rond op 1 cm. Laat een groot keergat onderaan de voeringstof. Mijn stof was te dik om het stuk bij de rits te doorstikken, dus dit deed ik met de hand. Let op dat je nergens het lint meestikt!

3. Plooi de hoekjes van de buitenstof op deze manier en stik vast, op een kleine 1 cm van het hoekje zoals het pen-lijntje dat je ziet op de foto. (Ik deed deze stap niet voor de voering, maar eigenlijk is het beter dat wel te doen!)

4. Keer het tasje binnenstebuiten en sluit het keergat. (Ik deed dit met de hand maar je kan dit ook met de naaimachine doorstikken.) Steek eventueel met een breinaald de hoekjes wat beter uit, maar duw niet te hard, anders zit je door je stof (Oops, guilty). Omdat mijn stof wat dik was, zijn de hoekjes niet fantastisch gelukt, maar uiteindelijk valt dit niet zo op met de zwarte stof die ik gebruikte.

Werk het andere tasje op net dezelfde manier af!

1. Leg nu beide tasjes op elkaar zodat de lintjes net tegen elkaar liggen. Stik nu met een grote zigzagsteek in het midden beide lintjes aan elkaar. Ik doorstikte ook beide randjes met een rechte steek.

2. Op de foto zie je dat ik niet volledig tot bij het tasje raakte met de naaimachine, daarom naaide ik beide lintjes nog een beetje verder aan elkaar met de hand.

3. Je kan beide tasjes nog aan elkaar naaien door ze in het midden vast te stikken, dicht bij de rits bijvoorbeeld. Ik deed dit niet, mijn stof was te dik, en ik vond het resultaat zo al goed!

4. Steek nog eens alle hoekjes mooi uit met de breinaald, and you're DONE!
9 opmerkingen:

 1. Prachtig gemaakt, een tas die je vaak gaat gebruiken volgens mij. Lief van je om de tutorial erbij te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig gemaakt, een tas die je vaak gaat gebruiken volgens mij. Lief van je om de tutorial erbij te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. naast het feit dat het een erg tof tasje is zeg ik je graag dat ik enorm van je foto's houd... elke blogpost weer <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Subiet ga ik blozen zeg, superlief! Dankjewel!

   Verwijderen
 4. Alweer zo'n toppertje! Supermooi tasje. Eentje voor mijn collectie 'to sew' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai knap! Supertof dat je 'm dan maar zelf hebt gemaakt. Merci voor de tuto, 'k pin 'm! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe vet is het dat je gewoon je eigen kleren en tassen kan maken? Het tasje was te duur dus 'maakte je hem gewoon zelf', geniaal. En ik durf te wedden dat de jouwe mooier is dan het voorbeeld, hihi :)

  BeantwoordenVerwijderen