juli 15, 2016

TULIP SHORTS - FREE PATTERN


Voor dit shortje ging ik uit van het Josie Jumpsuit patroon van La Maison Victor en tekende er dan zo'n boogjes aan. Ik tekende maat 36, dit patroon is onderaan gratis te downloaden! Ik ben niet helemaal tevreden over hoe het shortje valt. Eerlijk gezegd: mijn mama heeft maat 38, en het staat haar beter dan mij! Volgende keer maak ik een kleiner maatje voor mezelf, misschien dat het dan beter staat. Het shortje is high-waisted.Werkwijze:
Plak de 8 patroondelen aan elkaar volgens A-B-C-D en E-F-G-H. Naadwaarde zit er al bij en is overal 1 cm.
Knip 2x het voorpand uit de stof, de 2de keer draai je je patroon om zodat het in spiegelbeeld uitgeknipt wordt.
Knip ook het rugpand 2x uit (2de keer ook weer spiegelen).
Knip een boordband van 104 cm op 9 cm.
Je hebt ook een elastiek nodig die ongeveer 2,5 cm breed is. De lengte bepaal je zelf, wat voor jou comfortabel is.

Leg de goede kanten van voorpand op elkaar en stik op de roze lijnen. Idem voor het rugpand. Knip de naad een beetje bij en geef knipjes waar de naad in een boog loopt, zo zal het shortje beter vallen.


Vouw beide open en leg de voorkant met de goede kant op de goede kant van de achterkant. Stik nu op de groene lijn. Knip de naad weer bij.
Zoom nu de bogen om (gele lijnen), vouw 1 cm naar binnen toe en stik vast. Strijk eens goed.
Leg nu het shortje met de goede kant naar buiten en leg de knipjes op elkaar. Stik vast met een zigzagsteek zodat de stof niet meer kan verschuiven. (Blauwe lijnen.)


Vouw de boorband dubbel en stik (langs de korte zijde) 1cm vast aan de bovenkant. Laat dan een gat van +/- 2 cm, en stik weer verder vast. (Rode lijnen.)
Vouw nu de boordband dubbel langs de lange zijde, met de slechte kanten tegen elkaar.
Speld de boordband vast aan de bovenkant van je shortje en stik vast op 1 cm (blauwe lijn). Zorg dat het gat voor de elastiek aan de achterkant is (en ook aan de binnenkant van je shortje komt te zitten).
Steek nu de elastiek door het gat en stik de uiteinden aan elkaar op de juiste lengte. Sluit hierna het gat en je shortje is klaar!

Ik stikte uiteindelijk ook nog de bogen vast aan elkaar. Dit is misschien iets minder mooi, maar wel handiger. (Wind, weetjewel.) Ook verschoof ik alle rimpels naar de zijkant en stikte dan twee verticale lijntjes door de elastiek heen. Zo blijven de rimpels aan de zijkanten en is de voorkant en achterkant 'rimpelvrij'.


6 opmerkingen:

  1. Super. Jij staat er zo goed mee! Ik wil het wel proberen ... maar ik heb een beetje schrik ... eens boven de 30 heb je namelijk schrik van een short :-) hihihi hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh leuk, helemaal iets voor mijn dochters denk ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Love these shorts! Thank you for the pattern.

    BeantwoordenVerwijderen